måndag 5. mars 2007

Utdødde arter pga. menneskelige inngrep

Hver dag dør faktisk 50 til 100 dyre- og plantearter ut pga. menneskelige inngrep i naturen og individenes forskjellige nisjer. Det vil si at disse artene faktisk aldri mer vil vandre på denne jorden utenom på bilder eller filmer.

Nå blir kanskje en del av disse dyre- og planteartene sett på som ubetydelige av de fleste. Som for eksempel insekter og små dyr i regnskogen og mikroskopiske planter og alger. Dette er jo helt feil. Det meste i naturen har en eller annen form for rolle i den inviklede biosfæren vi har her på jorden. Ikke bare kan man bruke planter fra regnskogen til å utvikle nye typer medisiner som kanskje kan hjelpe oss å kurere farlige sykdommer. Men man må også prøve å bevare de økosystemene vi har, med produsenter, forbrukere og nedbrytere. Dersom vi mennesker påvirker et av disse leddene kan vi risikere at et helt økosystem blir påvirket i så stor grad at det kan få ringvirkning på store områder.

Men det er selvsagt ikke bare snakk om små insekter og planter. Her i Norge er for eksempel Fjellreven et hett diskutert tema.

Bilder av Fjellreven fra WWF

Det finnes bare rundt 100-120 individer igjen i Danmark, Norge, Sverige og Finland til sammen! Dette er på grunn av menneskelig inngrep i naturen. Det finnes nemlig mange som vil selge hus og hjem for å gå med en slik en rundt halsen.

Er det bare meg eller er dette et utrolig skremmende faktum? Ofte vil man gjerne bare snu seg bort og se en annen vei når man blir konfrontert med slikt. Men det er nå engang slik at vi alle kan være med å gjøre en forandring eller i hvertfall prøve å inspirere til forandring ved hjelp av å spre kunnskap og idèer til fremtidige generasjoner.

Så neste gang du tenker: "hmm, dette er for stort for meg, har da ingen mulighet til å påvirke noe som helst jeg alene", bare husk på at dersom alle tenker slik så kommer vi ingen vei! Det er opp til alle å tenke økologisk og naturvennlig, og å ikke støtte skitne bransjer og store selskap som profitterer på pels, trær fra regnskogen og andre ukulturer!

1 kommentar:

Alexander Hovland sa...

Dette bloginnlegget vil du også finne igjen i vårt fantastiske forum her http://floranu.diskusjonsforum.no/floranu-about8.html